boven de muur











Naar aanleiding van de 500e verjaardag van Thomas More’s Utopia nodigde de universiteit van Leuven en Museum M 7 kunstenaars uit om rond dit thema te werken. Het werk ‘boven de muur’ situeert zich op de grens tussen publiek en privé, tussen het stadspark en aansluitende privé tuinen. De muur vormt tevens de scheiding tussen een anarchistisch gegroeid gevel-amalgaam en een ritmisch bepaalde inkomlaan van het park. Aan alle bewoners werd voorgesteld om een continue structuur te bouwen boven deze muur. Door middel van ontwerprichtlijnen worden spelregels gecreëerd, waarin bewoners hun eigen verlangens kunnen uiten. Er ontstaan ontsluitingen, publieke terassen, verbindingen dmv trappen maar ook privé terassen tot privatiserende schermen. Als uitvoerder in dit project,...



For the 500th anniversary of the publication of Thomas More’s Utopia in Leuven, the University and Museum M invited seven artists to reflect on this notion from a contemporary perspective. Adrien Tirtiaux chose a site in the city park where the back of an entire street is visible, showing a typical Belgian anarchic urban development. He proposed all the inhabitants of the street to build a continuous structure above the wall separating public and private space, integrating their own wishes in terms of terraces, sheds, access to the park or privacy screens.

Adrien Tirtiaux