blikfabriek






modil # 1 en # 2 zijn centrale multifunctionele ontmoetingsruimtes in de blikfabriek te Hoboken. Als overkoepelende structuren scheppen ze ruimte voor presentaties, bijeenkomsten en evenementen. Door de lichte constructie met vrij grondplan ontstaat een architectuur zonder inhoud. Oneindig adaptief voor wisselende invullingen.

De zoektocht naar lichte constructies leidde tot het gebruik van bouwprincipes uit de serrebouw. Waar grote overspanningen met minimaal materiaalgebruik de belangrijkste ontwerpparameters zijn. Demontabele verbindingen zorgen voor een snelle en eenvoudige assemblage, waardoor een landbouwer snel kan anticiperen op seizoens- en gewaswisselingen. Dankzij dit systeem circuleren knooppunten, verbindingsstukken én ganse staalconstructies doorheen het jaar van boer tot boer.

Deze principes zijn zowel ecologisch als economisch interessant om op te pikken binnen een hedendaagse architecturale context, te verfijnen en toe te passen in de blikfabriek. Door de pleinvrees van de grote fabriekshallen was er nood aan een kleiner omsloten volume dat doorheen het jaar ingezet kan worden voor tal van activiteiten. Hoe en waar de constructie kon worden geplaatst bleef echter steeds een heikel punt. Terugblikkend naar de mobiliteit van het systeem ontstond het idee om 2 aparte boogloodsen op wielen te plaatsen. Tijdens de levensduur van de blikfabriek zullen de 2 loodsen zich door de fabriekshallen verplaatsen en aaneengeschakeld, los van elkaar of gespiegeld evenementen huisvesten. Na dit traject kan elke module tot elk koppelstuk afzonderlijk opnieuw worden ingezet in tuinbouw of in ander leegstaand stadsweefsel.

Rosas heeft als eerste gebruik gemaakt van deze ruimtes als omkleedloges. In september wordt de contour van de loodsen uitgesneden in de fabriekswand waarna de boogvormen zich doorheen deze uitsnijding zullen verplaatsen en een tunnelvormige verbinding scheppen tussen 2 fabriekshallen.

Aansluitend wordt een expo en een lezingenreeks georganiseerd, getiteld, stadsactivering.