SamenStalling



In 2020 zijn we (Rooilijn Architectuur & Atelier Scheldeman) gestart met ontwerpend onderzoek in opdracht van de Vlaams Bouwmeester gericht op fietsenstalling in de publieke ruimte.  Ons doel is een modulair, demonteerbaar en circulair systeem te ontwikkelen dat naast fietsenstalling ook extra functies zoals groenvoorzieningen, zitbanken, en klimrekken kan integreren. Dit alles in samenspraak en co-creatie met bewoners/gebruikers.

Na een succesvol symposium met diverse stakeholders en expositie in deSingel, Antwerpen (2022) hebben we met diverse partners (Open Structures, Belalbatros, Tailorsteel) en maatwerkbedrijf De Brug het concept verder uitgewerkt en getest op ware grootte.

Dit resulteerde in de eerste SamenStalling op het Frans Halsplein te Antwerpen (2024), mede mogelijk gemaakt door de Burgerbegroting van de Stad Antwerpen en in samenwerking met basisschool de Kleine Jacob.





"Wat onze fietsenstallingen anders maakt dan een klassieke fietsenparking, is de actieve betrokkenheid van de bewoners, in het ontwerp, de bouw en het onderhoud. Bovendien koppelen we er functies aan die het buurtleven stimuleren."

‐ Luc Roegiers, Rooilijn architectuur -








In het project SamenStalling onderzoeken het architectenbureau Rooilijn en Atelier Scheldeman de mogelijkheden voor een modulaire fietsenparking die ook voor andere zaken kan worden gebruikt. De onderzoekers willen constructies maken die functioneel zijn maar ook bijdragen aan het beeld van de publieke ruimte en extra groen toelaten. Naast een fietsenparking voorzien ze plaats voor stedelijk tuinieren, sporten, picknicken… De bedoeling is om ontmoetingen tussen de verschillende gebruikers te bevorderen. Erik Wieers, Vlaams bouwmeester





Opdrachtgever: Zelfgeïnitieerd project ism Team Vlaams Bouwmeester & VAI.
Team; Atelier Scheldeman, De Brug vzw, Tailorsteel, Bel Albatros, Open Structures, Denkbar.  
Design; Atelier Scheldeman, Rooilijn Architectuur
Foto’s; Dieter Daniëls









Voor het project zetten we integraal in op een modulair en circulair systeem waarbij alle componenten oneindig kunnen worden doorgebruikt. Elk element stroom zo afhankelijk van project naar project door zonder verlies in waarde. De toolbox bibliotheek wordt door ingebruikname, observatie en feedback steeds verrijkt.